Tipy z Itálie od Nikol #1

S Jiřím jsem překročila pomyslné hranice Benátského regionu tedy severovýchodní Itálie. Dříve, než nás cesta obohatí o další místa a tato část Itálie ustoupí do pozadí, jsem se rozhodla s vámi podělit o to, co nás oslovilo.

Místní tipy

Naším vstupním místem byl Triest, který má právě v listopadu své nezaměnitelné melancholické kouzlo. Dost fouká a prší. Na chodnících míjíme lidi s deštníky, jak jdou pravděpodobně do jedné z tisíce kaváren. Městem prostupuje Habsburský duch skrz naskrz. Spisovatel James Joyce zde proflámoval několik let svého života. O náměstí Piazza Unità d’Italia se říká, že je největším Evropským náměstím s jednou stranou otevřenou k moři. A bylo postaveno v době, kdy Triest byl nejdůležitějším přístavem Habsburské monarchie. V blízkosti náměstí najdete i velmi známý operní dům Giuseppe Verdi, kam si můžete skočit jak na operu, tak na dobrou kávu. Takže doporučuji vzít si s sebou večerní róbu a obrnit se dostatečně proti kofeinu 🙂


Hodně z vás mě překvapilo. Jednoduše tím, že znáte Caorle a jezdíte do něj. To, co jsem ze severu viděla, je to opravdu malebné historické městečko. Což asi víte. Že jsou zde čisté pláže asi taky víte. Co si ale myslím, že neznáte a znát byste měli, je rybářská osada Isola dei Pescatori. Bývalý ostrov je dnes součástí Caorle. Dřív se sem rybáři na několik měsíců v roce stěhovali a jezdili lovit ryby hluboko do laguny. Chatky jsou dnes už skoro opuštěné. Z některých jsou restaurace, v minimu z nich jsou ještě poslední rybáři. S jedním z nich jsme se potkali a mohli tak nahlédnout dovnitř. Dřevěné chaty jsou obložené tím, co je v okolí nejdostupnější, rákosím, s jedním nebo dvěma vstupy tak, aby dovnitř nefoukal studený vítr z hor – bora. Pěšky to je tak 20 minut chůze z centra, ale lodí a na kole, jste tam za chvilku.
Mapa kudy k osadě.


Necestovat na kajaku, na tohle místo bychom sotva narazili. Tenký proužek pevniny u Porto Levante (delta řeky Pád) oddělující moře a lagunu, nám poskytl zázemí na dvě noci. Po dlouhých dnech jsem viděla krásně pěstěný trávník, pípu na točené pivo, krásné sezení a všude čisto. Pláž s opravdu obřími mušlemi. Tak to je Refugio Il Chebo. Z přístavu Porto Levante jezdí pravidelně o víkendech a v sezóně přívoz. Anglicky se moc nedomluvíte, budete muset použít ruce a nohy 🙂 ale tohle místo je opravdu jedinečné.
Kudy tam 🙂


Pro aktivní typy

Kite and windsurf spot v Barcole mě oslovil svou přátelskou atmosférou. Narazíte zde na pohodové lidi ochotné se podělit o zkušenosti a know how. Navíc v severní Itálii jde rozhodně o jednu z mála možností, kde se takhle „provětrat“. Docela stabilně zde po celý rok fouká. Pokud potřebujete cokoli na svůj windsurf, kite nebo sup, majitel klubu vlastní v Triestu i obchod, kde si potřebné propriety můžete obstarat. Omrkněte na Facebooku.

Kde se dá provětrat.


Vezměte si k moři kola. Za prvé si je nebudete muset draze půjčovat, za druhé budete velmi mobilní, protože při pobřeží je tato část Itálie rovná a za třetí máte mnoho možností, kam se můžete vydat po značených cyklostezkách. Pro ty velmi aktivní a dobrodružné typy existuje cyklotrasa (cca 560 km) z Mnichova do Benátek, ale můžete se projet do Benátek třeba jenom z Caorle 🙂
Odkazy pro více info:
http://www.muenchen-venezia.info/
http://italy-cycling-guide.info/cycleways-cycle-routes/international-cycle-routes/muenchen-venezia/


K Benátkám neodmyslitelně patří kanály, lodě a gondoly. Zkuste to netradičně a projeďte si Benátky na kajaku! Za mě mohu jenom doporučit Venice Kayak. Pořádají několik různých túr. Pokud nemáte moc času, doporučujeme dopolední túru. Kolem oběda budete zpátky. V případě, že máte času více, za nás pak jednoznačně celodenní plavba. Provede vás René, který je zapálený do historie Benátek a dozvíte se tak opravdové perličky. Plus se podíváte na místa, která jsou jinak nepřístupná. Veškeré vybavení vám půjčí. Doporučuji oblečení, které se může trochu namočit a pokud se chcete po plavbě osprchovat, tak ručník. Na ostrově Certosa ze kterého se vyráží si můžete dát kávu v restauraci, nebo si lehnout na trávu a užít si piknik. Ostatně ostrov Certosa stojí za návštěvu sám o sobě. Jde o rozsáhlou zelenou plochu, kde se volně pohybují králíci, slepice a kozy. Z přeplněného centra Benátek sem jezdí každých 20 minut přímá linka za pár euro!
Kde leží ostrov Certosa.

 

kayaks


Food tipy

…no jsme přeci v Itálii 😉

Kdo by nemiloval bublinky. Z Benátska, konkrétně z oblasti okolo Treviza, pochází Proseco. A tady teče opravdu proudem. Skočte si před obědem na skleničku. Dostanete k ní misku chipsů nebo oříšků a možná i kousek pizzy.

Léto a Aperol spritz je velice profláklá kombinace. Asi málokdo z vás, jestli vůbec někdo, tuší, že nápoj spritz pochází z Benátek. Tady si v baru můžete dát spritz na několik způsobů. Rozhodně doporučujeme místní klasiku, tedy místo Aperolu zkuste Campari.

Velice tradiční recept, speciálně z okolí Triestu, je pomazánka z nasolené, naložené a povařené tresky rozmixované s vařeným bramborem. K naší rybí pomazánce to má daleko. Příprava zabere minimálně tři dny a je to rozhodně pochoutka, kterou nikoho neurazíte. Ptejte se po bakale.

Na závěr dvě chuťovky, které nás kombinací překvapily a které si můžete připravit snadno i doma a okusit chuť Itálie i jinak než při konzumaci pizzy. Jednak kombinace olivového pesta a buffalo mozzarely na opečeném toustu, a potom kombinace uzeného lososa, pokapaného balzamikem a posypaným vlašskými ořechy.

Bon appetito.

2 komentářů

  1. Hana-Reply
    13/08/2017 at 20:17

    Ahoj ať ti to pluje…

  2. Radek-Reply
    13/08/2017 at 20:20

    Ahoj, hodne stesti na mori i na sousi

Zanechat komentář